Sisustusliike Dreams

Sisustusliike Dreams

maanantai 10. helmikuuta 2014

Kuinka pelastetaan Kouvolan keskusta??

Heissan!

Viime aikoina on noussut suuri kohu Kouvolan keskustan tilanteesta, asiasta on käyty koviakin keskusteluja mm. Facebookissa. On taas tullut ilmoituksia yrityksistä, jotka lopettavat toimintansa tai ovat ajautuneet konkurssiin. Joka puolella ihmetellään Kouvolan kohtaloa ja huudellaan, kuinka epäoikeudenmukaista on että keskusta (mukamas) kuolee. Olen osallistunut itsekin muutamaan keskusteluun ja aktiivisesti myös lukenut niitä. Sauhu korvista nousten...

On vain muutama keino, jolla Kouvola pelastetaan ja ne ovat hyvin yksinkertaisia.

1. Paikkakuntalaiset käyttäisivät enemmän keskustan palveluja.
2. Kiinteistöjen omistajat laskisivat vuokriaan, jotta pienet uudet yritykset uskaltaisivat avata ovensa.

ja, ei niin pakollinen, mutta auttaisi varmasti ;

3. Kouvolan kaupunki hakisi verorahansa muualta kuin parkkimaksuista ja keskustasta poistettaisiin maksulliset parkit, kenellä nykyään on kolikoita taskussa???


Tältä Kouvolan keskusta näyttää tällä hetkellä..... :( 


Asia ei siis ole mitään avaruustiedettä. Jos kouvolalaiset tahtovat pelastaa keskustan kuihtumisen, se edellyttää vain ja ainoastaan heiltä yhtä toimenpidettä, tule keskustaan! Hoida kaikki mahdolliset asiat keskustassa, nauti siellä ystävien seurasta kahvikupposen äärellä tai osta tuotteesi ennemmin erikoisliikkeestä paikan päältä, kuin netistä. Eivät yrittäjät siellä pysy, jos heidän kauppojaan käydään silloin tällöin katselemassa ja sitten tilataan tuotteet hieman edullisemmin netistä. Kannusta paikkakuntalaista yrittäjää ja hyödynnä hänen palvelujaan!
Ennen kuin seuraavan kerran raivoat sosiaalisessa mediassa Kouvolan tilannetta, kysy itseltäsi; Milloin viimeksi ITSE käytit keskustan palveluja? Vastaus kertoo paljon.


Täällä täytyy saada muutoksia tehtyä!!

Ratkaisu nro2 ei ole aivan yhtä helppo, mutta tähänkin vaikuttaa myös Ratkaisu nro 1 toteutuminen ENSIN! En voi millään ymmärtää, kuinka voi olla järkevää pitää keskustan, varsinkin kävelykatu Manskin, toimitilojen vuokrat niin järjesttömissä mittasuhteissa, että niitä olisi järkevämpi pitää tyhjillään, kuin että vuokraisi niitä yrityksille hieman edullisemmin. Itse vuosi sitten, kun liiketilaa etsin, tyssäsi Manskin läheisyys heti niihin vuokriin. Ei aloittelevalla pienyrittäjällä ole mitenkään varaa sellaisiin. Suuret kauppaketjut ehkä voivat niitä maksaa, mutta keskustan sydän on aina erikoisliikkeet. Joten, tämä asia tulee vaatimaan enemmän aikaa ja todellisia toimia, joita toivoisinkin pikkuhiljaa Kaupungintalon kokoushuoneissa alettavan tekemään!


Onneksi Kouvola elää edes kesäisin :) 

OIKEASTI, tärkein ja nopein apu tähän tilanteeseen, on se, että aletaan käyttämään niitä keskustan palveluja! Tiedän, että moni liike on sieltä siirtynyt Veturiin, mutta vielä useampi ON JÄÄNYT keskustaan. Asiaa ei myöskään auta se, että paikalliset lehdet kirjoittavat vain keskustasta lähtevistä liikkeistä, eivätkä koskaan siellä olevista, innokkaista uusista yrittäjistä. Mitä enemmän pauhataan mediassa negatiivista, sitä vähemmän ihmiset tulevat keskustaan, ja tämä sama noidankehä senkun hurjistuu vain koko ajan. Joskus tuntuu, että vaikka näinkin "maalla" ollaan, niin missä on se kuuluisa maalaisjärki???

Mielestäni Veturi ja keskusta voivat toimia aivan hienosti molemmat, toinen ei sulje toista pois. Kaikki, siis aivan kaikki, on kiinni kaupungin asukkaista, heidän ostoskäyttäytymisestään. Ei mistään sen kummemmasta. Kuten sanoin, tämän korjaaminen ei ole mitään avaruustiedettä.

Itseasiassa, luulen, että enemmän nettikauppa on vienyt asiakkaita keskustasta, kuin Veturi. Sielläkin yritykset hädin tuskin tulevat toimeen ja moni on jo lopettanut tai siirtynyt takaisin keskustaan. Nettikaupoista tilaaminen on toki kätevää, mutta se ei eikävä kyllä auta tätä meidän tilannetta.

Anteeksi, jos olen jotain loukannut tekstilläni ja ymmärrätte varmaan, että tämähän ei koske niitä, jotka JO NYT käyttävät keskustan palveluja, kyllä heitäkin vielä riittää :) Kiitän heistä jokaista.
Minä en vain enää jaksanut vääntää tuolla keskustelupalstoilla, vaan toivon, että tämä viesti muuttaisi edes muutaman kouvolalaisen asennetta ja näkisin heitä enemmän keskustassa :)

SINÄ voit auttaa muutoksessa, jokainen meistä voi, omalla toiminnallaan.

  Ollaanhan jatkossa hieman positiivisempia ja nautitaan meidän ihanasta kaupungistamme!


24 kommenttia:

 1. Kylläpäs oli tyhjentävä ja hyvä teksti <3 t. äippä

  VastaaPoista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos Krisse :) Jotenkin vain tuntuu, etteivät ihmiset ymmärrä itsestäänselvää asiaa, käykää keskustan liikkeissä ostoksilla, niin ne ei eivät lähde pois :) Simple!

   Poista
 3. Kiitos, yhdyn sanoihisi todellakin! Hieno kannanotto :)

  VastaaPoista
 4. En kyllä usko että kaupungintalolla päätetään liikehuoneistojen vuokrista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, en tarkoittanutkaan sitä :) Monia muita asioita siellä kyllä voisi päättää, sekä keksiä keinoja yrittäjien auttamiseen, jotta keskusta säilyisi. Kiinteistöjen omistajat pitäisi saada laskemaan vuokria, mutta siinäpä vasta projekti ;)

   Poista
 5. Olisi mukava saada Kouvolaan esimerkiksi kasvisravintola. Löytyisikö siihen yrittäjää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea :) Toivotaan, että Kouvolaan uskaltaudutaan yrittämään lisää!

   Poista
 6. Manskin vuokrat voivat olla korkeat vain siitä syytä että tiloille on niilläkin hinnoilla kysyntää. Jos Kouvolan keskusta olisi todella kuolemassa, hinnat tulisivat alas. Osittain sama 3. kohdassa.. maksullisista parkkipaikoista voidaan luopua vain, jos pysäköinti vähenee niin paljon että maksuttomanakin pysäköintipaikkoja riittää kaikille halukkaille. Muuten käy helposti niin että paikkoja käytetään autojen pitkäaikaissäilytykseen, eivätkä kaupungilla asioivat löydä pysäköintipaikkoja läheltä keskustaa. (Toki aikarajoituksella voidaan hoitaa sama asia ilman maksuja)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :) En ole asiassa mikään asiantuntija, ilmaisin tässä vain oman mielipiteeni. Ymmärrän pitkäaikaisparkkeeraamisen riskin, mutta parkkikiekko olisi siihen ratkaisu. Minulla liikkeen edessä maksullinen parkki, jolloin asiakkaat juoksevat pikaisesti hoitamassa asiansa, eivätkä ehdi katsella ympärilleen parkkisakkojen pelossa. Asiassa on toki monta puolta.
   Jos liikehuoneistojen hinnat olisivat alemmat, luultavasti ei olisi niin paljon tyhjiä tiloja. Näin maalaisjärjellä ajateltuna :)

   Poista
 7. Joo, olipa hyvä kirjoitus - ja kannanotot. Kiitos. Olen tätä yrittänyt kyllä tehdä aktiivisesti itsekin ja levittänyt sanaa työpaikalla, kahvipöydissä, kavereitten kanssa jne. Yksi ihminen on tekemisissä varsin laajan asiakasjoukon kanssa. Ja jos on ollut rahaa ostoksiin, teen ne keskustassa. Hyvä kuusankoskelaiset, te olette tajunneet asian ihan ilman mitään kirjoitteluja ja "Painostuksia". Myllykoskelaiset harrastivat tätä jo 80-luvulla! Kaikkihan on meistä itsestämme kiinni. Kouvola kunniaan ja jotain tällaista. Täällä on kivaa ja turvallista olla. Mie tykkään! Ystäväni, joka asuu Tampereelle osti aikoinaan kaikki lastenvaatteet (viisi lasta) täältä Kouvolasta, koska kaikki lähekkäin!
  Joo, paikallispolitiikka on kyllä mielestäni syvältä, joten sinne toivon sitä "Maalaisjärkeä" - ja rrrrutosti. Kuten myös gryndereiden hinnoittelupolitiikkaan.

  VastaaPoista
 8. "Mielestäni Veturi ja keskusta voivat toimia aivan hienosti molemmat, toinen ei sulje toista pois."
  Kyllähän noi sulkee toisiaan pois, ei Kouvolan kokoisessa kaupungissa ole ostovoimaa pitää molempia elossa, kuten manskin kuvasta hyvin näkee.
  Monet liikeet avasivat kakkos myymälän veturiin ja myöhemmin sulkivat toisen keskustasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Tosiaan, keskusta kaipaa erikoismyymälöitä, pikkuputiikkeja ja muita sellaisia, isot ketjut siirtyivät toki Veturiin, se on harmi, mutta eivät ne onneksi kaikki ole keskustasta pois lähteneet. Jotta pidetään asia niin, etteivät myös lähtisivätkään, tarvitaan keskustan liikkeisiin liikehdintää ja ostavia asiakkaita :)
   Tottakai Veturin tulo teki ison muutoksen Kouvolaan ja keskustaan, mutta mielestäni sen ei tarvitse tarkoittaa, että keskusta menetetään kokonaan.

   Poista
 9. Onkohan Kouvolan palveluiden käyttäjiltä (asukkaat) tiedusteltu, tehty tutkimusta, millaisen keskustan he haluaisivat? Millaisessa keskustassa he viihtyisivät ja tekisivät ostoksensa. Järveä sinne ei saada, mutta mitkä muut asiat olisivat tärkeitä. Jos kerran isot liikkeet ovat Veturissa niin keskustasta voisi tulla iso "kauppahalli" pikkuliikkeineen, kahviloineen, ravintoloineen ja puistoineen. No, ehkä vähän romanttinen ajatus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Kyllähän niitä varmaan on kyselty, mutta onko tarpeeksi ja oikealla tavalla, tiedä sitä.. Tänään kyllä kävin tutustumassa uuteen erilaiseen keinoon nostattaa Kouvolaa ja yhteisöllisessä työtilassa tulee varmasti hyviä ideoita toteuttamisen tasolle lähivuosina, toivotaan näin!!

   Poista
 10. Tehokkainta keskustanelävöittämistä olisi kaavoittaa lisää asuntoja keskustaan ja korkeintaan käveilyetäisyydelle keskustasta. Näille on oikeasti myös kysyntää, verratkaapa keskustan asunnonhintoja vaikka Eskolanmäkeen, Lehtomäkeen tai muihin kerrostalo- tai rivitaloalueisiin, jos ette usko. Kävelyetäisyydellä keskustasta asuvat ovat varmimpia keskustan palvelujen ja kauppojen ylläpitäjiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :) Varmasti hyvä idea ja niitä onkin jo lisätty hiljalleen keskustan alueelle. Toisaalta se tuo toisen haasteen, monia hyviä ideoita on varmasti kuopattu asukkaiden vastustamisen vuoksi, mutta tähänkin on varmaan monta mielipidettä. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi, jokainen viesti teiltä minulle on tärkeä <3